Aankomende woensdag wordt een kunstwerk onthuld van 3 Pinguïns die gevuld zijn met zwerfafval uit de buurt. Het zwerfafval is verzameld door buurtbewoners, die de afgelopen maanden hard hun best hebben gedaan om dit te verzamelen. Het doel hiervan is om als side-show bij het Amsterdam light festival aandacht te geven, en te vragen aan het mondiale zwerfafval probleem wat voor ons hier in Amsterdam begint.
Stadsdeel Nieuw West wilde graag haar inzet met betrekking tot het zwerfafval probleem visualiseren. Kunstenaar Margo Pot zag zich voor een uitdaging gesteld. Zwerfafval is toch vooral vies, als je het gaat wassen ben je de charme kwijt, het voelt het zelfde als de toren van Pisa recht willen zetten. Uiteindelijk is gekozen voor iets holle bolle Gijs achtigs, iets wat afval leuk maakt, zo in kan gooien, maar om hiervoor nieuw plastic te gebruiken ging de kunstenaar iets te ver. Gelukkig had de GVB (met eindhalte 17 in Osdorp) nog plastic kuchschermen over die werden vervangen door meer permanente exemplaren. Zij vormen nu de contouren van de pinguïns.
Samen met de kinderen uit de buurt is gekozen voor Pinguïns, zij hadden al eerder via het participerende programma “vuilnisman voor de klas” geleerd dat afval altijd het laagste punt op zoekt, de zee. Vanuit de belevingswereld van kinderen wonen Pinguïns op het laagste punt op de wereld, dus de keuze was zo gemaakt.
Nu kunnen kinderen veel, maar niet alles, dus werd er samen met Adam Helpt maandelijkse prikacties georganiseerd waar gemiddeld 30 buurtbewoner s en expats de buurt grondig aanpakte. Uiteindelijk zijn met name de grotere stukken afval die volwassen tijdens deze maandelijkse prikactie bij elkaar verzamelde in het stuk gebruikt.
Het kunstwerk wordt s ‘avonds verlicht, zoals dat hoort bij het light festival. Alleen moet de bezoeker vooral overdag even naar buiten kijken. Alles moest duurzaam dus ook de verlichting brand op zonnepanelen dus bij een grauwe dag brandt het licht s ‘avonds minder lang.
Aanstaande woensdag (16 december) om 15:00 uur wordt in de gracht bij Langswater (Osdorp) het kunstwerk onthuld. Daarna zal het kunstwerk tot en met 23 januari 2021 te bezichtigen zijn.
De economie draait door!
Wij hebben ons lesaanbod uitgebreid met een Circulair Economie lesprogramma: De economie draait door!
Dit programma bevat lessenseries voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Door middel van interactieve opdrachten leren de leerlingen op een verantwoorden en circulaire wijze om te gaan met afval.
Kijk voor meer informatie bij de basis– en middelbare school schoolprogramma’s.